Dostupni linkovi

Peskov: Ruske trupe blizu ukrajinske granice


Ruske trupe nalaze se u blizini ukrajinske granice zbog situacije u toj zemlji, izjavio je danas portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

"Imamo trupe u nekoliko regiona, a one se nalaze i u blizini ukrajinske granice. Neke su već raspoređene tamo, a neke su sada poslate kao pojačanje zbog situacije u Ukrajini", rekao je Peskov.

Šefovi diplomatija Rusije, SAD, EU i Ukrajine u četvrtak su u Ženevi postigli sporazum o koracima ka ublažavanju krize u Ukrajini.

U zajedničkom saopštenju četiri pregovaračke strane upućen je zahtev svim stranama u konfliktu da obustave nasilje, zastrašivanje i provokacije.

U saopštenju je takođe pozvano na razoružavanje svih nelegalno naoružanih grupa, na vraćanje nezakonito zauzetih objekata pod kontrolu ukrajinskih vlasti, kao i na oslobađanje ulica i drugih javnih mesta u ukrajinskim gradovima.

Sporazum između ostalog predviđa da se Kijev angažuje na izmenama Ustava, a da prenos više ovlašćenja centralne vlasti na regionalne uprave mora biti transparentan i odgovoran i da mora obuhvatiti široki nacionalni dijalog.
XS
SM
MD
LG