Dostupni linkovi

Gul neće da primeni model Putin-MedvedevTurski predsednik Abdulah Gul isključio je danas mogućnost da postane premijer i da on i premijer Redžep Tajip Erdogan zamene fukncije po "modelu Putin-Medvedev".

Erdogan, koji je premijer od marta 2003. godine, pominje se kao mogući kandidat za predsedničke izbore u avgustu, a Gul, na funkciji predsednika od 2007. godine, kao premijer.

"U sadašnjim okolnostima nemam nikakvih političkih planova", rekao je Gul novinarima.

Upitan da li se "model Putin-Medvedev" može primeniti u Turskoj, Gul je odgovorio da to "nije prikladno" za jednu demokratsku zemlju.

Posle dva predsednička četvorogodišnja mandata od 2000. do 2008. godine Vladimir Putin nije mogao prema Ustavu da se kandiduje za treći mandat.

Putin je tada "ustupio" mesto premijeru Dmitriju Medvedevom. Oni su potom 2012. godine ponovo zamenili mesta i od tada je Putin opet predsednik Rusije.

Gul je jedan od osnivača Stranke pravde i razvoja i veoma je blizak Erdoganu koji vodi stranku. Predsednik ima umerenije stavove od Erdogana, zbog čega su njihovi odnosi u nekoliko navrata bili zategnuti.
XS
SM
MD
LG