Dostupni linkovi

Rusija planira da ponovo naoruža Kurilska ostrvaRuske vlasti su danas saopštile da će do 2016. godine sprovesti plan o naoružavanju
Kurilskih ostrva, oko čijeg suvereniteta se spore Rusija i Japan.

Šef japanske diplomatije Fumio Kišida, čija se zemlja priključila zapadnim zemljama u osudama ruske politike u Ukrajini, izjavio je juče da odlaže svoju posetu Rusiji. SAD su početkom aprila navele da je neophodna američka podrška Japanu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je usvojilo detaljan plan izgradnje vojne infrastrukture na Kurilskim ostrvima u Pacifiku.

"Do 2016. godine biće izgrađene glavne vojne infrastrukture, odnosno oko 150 zgrada", izjavio je komandant istočnog dela Rusije, general Sergej Surovikin.

Moskva i Tokio spore se oko Kurilskih ostrva koja je Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana po objavi japanske kapitulacije, a na osnovu prethodne odluke velikih sila antihitlerovske koalicije.

Ostrva Rusi zovu Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama. Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali na sva četiri.

Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata upravo zbog Kurila.
XS
SM
MD
LG