Dostupni linkovi

Kijev prihvatio nadležnost Suda u HaguUkrajina je prihvatila nadležnost Međunarodnog krivičnog sud u Hagu i time otvorila put ka mogućoj istrazi o nasilju vlade bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča nad demonstrantima u toj zemlji, saopšteno je iz suda.

"Ukrajina je prihvatila nadležnost suda za period od 21. novembra 2013. do 22. februara 2014. godine, navodeći da je zbog napada Janukovičevih snaga bilo više od 100 mrtvih demonstranata u Kijevu i drugim gradovima", navodi se u saopštenju suda.

Ukrajinski parlament saopštio je da su ukrajinske agencije za provođenje zakona "nezakonito primjenile fizičku silu, specijalna sredstva i oružje protiv učesnika mirnih aktivnosti" u Kijevu i drugim mjestima "po naređenju visokih državnih zvaničnika".

U saoštenju se dodaje da je u napadima ubijeno više od 100 ljudi, a povrijeđeno više od dvije hiljade. Navodi se, takođe, da je Janukovičeva vlada otela, mučila i čak ubila nekoliko disidenata.

Međunarodni krivični sud istakao je da će njegovi tužioci sada odlučivati o tome da li da otvore istragu. Ako se to bude dogodilo, tužioci će potom, na osnovu dokaza, odlučiti da li da traže od sudija da izdaju naloge za hapšenje ili sudske pozive za ljude koji budu osumnjičeni za zločine.
XS
SM
MD
LG