Dostupni linkovi

Preminuo nobelovac Gabrijel Garsija MarkesKolumbijski pisac Gabrijel Garsija Markes, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku, preminuo je u 87. godini u svom domu u Meksiko Sitiju (Mexico city), potvrdile su dvije neimenovane osobe bliske njegovoj porodici.

Autor brojnih književnih djela, od kojih su među najpoznatijima "Sto godina samoće" i "Ljubav u doba kolere", bio je jedan od najuticajnijih i najcijenjenijih pisaca svoje generacije.

Markes je bio široko smatran najpopularnijim piscem na španskom jeziku još od Migela de Servantesa iz 17. vijeka, a zbog njegovog izvanrednog pisanja upoređivali su ga i sa Markom Tvenom i Čarlsom Dikensom.

Njegova epska novela "Sto godina samoće" iz 1967. godine prodata je u više od 50 miliona primjeraka i prevedena na više od 25 jezika.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1982. godine.

Bio je smatran i herojem latinoameričkih ljevičara kao rani saveznik kubanskog revolucionara Fidela Kastra i kritičar američkog intervencionizma širom svijeta, od Vijetnama do Čilea.
XS
SM
MD
LG