Dostupni linkovi

Hodžić: Preoštra odluka sjevera Kosova o EULEX-u


Predstavnica Kancelarije Vlade Kosova u sjevernoj Mitrovici Adrijana Hodžić u izjavi za RSE ocjenjuje da je odluka predstavnika srpske zajednice o tome da EULEX nije dobrodošao u tom dijelu Kosova - preoštra.

“Kako i koliko su dobro organizirane akcije EULEX-a, ja zaista nisam neko ko je kompetentan da o tome govori i procjenjuje. Ipak, smatram da EULEX nesmetano treba da radi svoj posao ali i da ima blisku saradnju sa novim gradonačelnicima koji predstavljaju novu lokalnu vlast.

Možda bih eto u tom smeru imala neku kritiku da njihov rad nije dovoljno transparentan , ali ukoliko EULEX zaista hapsi ljude koji su pod nekom istragom onda mislim da oni u najkraćem mogućem roku treba da izadju sa informacijama i da saopšte da li su ti ljudi krivi ili nisu krivi, jer ukoliko su nevini treba da ih oslobode. U svakom slučaju proglasiti EULEX kao ‘non grata’ na sjeveru mislim da je isuviše oštro”, kazala je ona za RSE.

Prethodno je upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih općina saopćio da je EULEX policiji otkazano gostoprimstvo na sjeveru Kosova.

Gostoprimstvo je otkazano na osnovu odluke predstavnika Srba iz tog dijela Kosova, a zbog nastavka "nerazumljivih privođenja koje uznemiravaju građane".
XS
SM
MD
LG