Dostupni linkovi

Tviter odbio da otvori kancelariju u TurskojAmerička društvena mreža Tviter (Twitter) saopštila je danas da je odbila poziv turskih vlasti da u toj zemlji otvori svoju kancelariju.

Predstavnici Tvitera su kao razlog za svoju odluku naveli to da u Turskoj ne vlada povoljna atmosfera za otvaranje kancelarije, nakon što je premijer Redžep Erdogan nedavno blokirao tu društvenu mrežu u Turskoj.

Posle dva dana razgovora s turskim zvaničnima, Tviter navodi da je dobro što je imao priliku da direktno objasni svoju politiku, ali je odbio da se povinuje zahtevima turskih vlasti da otvori svoje predstavništvo u toj zemlji.

Po naredbi vlade, 20. marta, u Turskoj je zabranjen pristup Tviteru pošto su Erdoganovi protivnici na toj društvenoj mreži objavili snimke telefonskih razgovora kojima se premijer povezuje sa skandalom vezanim za korupciju.

Turske vlasti su odlukom Ustavnog suda bile primorane da 3. Aprila povuku odluku o blokadi Tvitera. Sud je tada saopštio da se blokadom Tvitera krše ustavno pravo i sloboda govora.

Međutim, sajt Jutjub (YouTube) je i dalje blokiran u Turskoj posle objavljivanja snimka sastanka ministra spoljnih poslova Turske, šefa obaveštajne službe i visokih vojnih i diplomatskih zvaničnika o mogućnosti turske vojne intervencije u Siriji.
XS
SM
MD
LG