Dostupni linkovi

Jagland: Ljudska prava u Evropi najugroženija od Hladnog rata



Ozbiljna kršenja ljudskih prava koja uključuju korupciju, trgovinu ljudima, rasizam i diskriminaciju i dalje postoje širom Evrope, zaključeno je u najnovijem izveštaju generalnog sekretara Saveta Evrope (SE) Torbjorna Jaglanda.

Nezaposlenost i siromaštvo u mnogim zemljama pothranjuju ekstremizam i sukobe, konstatirano je u izveštaju, koji predstavlja prvu objedinjenu analizu o ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava u Evropi, na osnovu zaključaka nadzornih tela SE.

Osvrnuvši se na krizu u Ukrajini i rusku vojnu intervenciju na Krimu, Jagland je upozorio na opasnost od izbijanja sličnih sukoba u Evropi.

“Nedostatak demokratske ravnoteže moći, slobodnih medija i nezavisnog sudstva doveo je do rasprostranjene korupcije i zloupotrebe vlasti”, ocenio je on.

Izražavajući zabrinutost povodom trenutnih izliva nasilja na istoku Ukrajine, on je pozvao sve strane u toj zemlji da zaustave eskalaciju nasilja i uključe se u političke pregovore o budućnosti Ukrajine.

“Pozivam države članice da prestanu s podrivanjem osnovnih prava i da usvoje dalje reforme jedinstvenog sistema Evropske konvencije. Evropi je potrebna nova panevropska bezbednosna agenda koja mora da uključi zaštitu vladavine prava i demokratskih načela. Zajedno, moramo da vratimo Evropu na put jedinstva i saradnje, na osnovu zajedničkih vrednosti, standarda i pravnih obaveza”, poručio je Jagland.

O izveštaju, u kojem je iznet niz preporuka o načinu na koji ta organizacija može da pruži brzu i efikasnu pomoć za svojih 47 država članica, razgovaraće se na sastanku Odbora ministara spoljnih poslova SE, 6. maja u Beču, navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG