Dostupni linkovi

Moldavija: Veštački izazivanje tenzija u PridnjestrovljuPotpredsednik Vlade Moldavije Eugen Karpov osudio je propagandnu kampanju u cilju izaziva tenzija u separatističkoj regiji Pridnjestrovlje.

On je kazao za Radio Slobodna Evropa da pojedini krugovi u Moskvi i Tiraspolu da žele da se u Pridnjestrovlju ponovi scenario sa Krima, koga je Rusija anektirala prošlog meseca.

Karpov je odbacio kao neistinite tvrdnje ruskog predsednika Vladimira Putina da je Pridnjestrovlje „u blokadi“ – ekonomskoj i u smislu slobode kretanja.

Istovremeno, parlament Transdnjestra zatražio je od parlamenta i predsednika Ruske Federacije da započnu proceduru priznanja nezavisnosti ove republike, saopštio je Vrhovni savet Državne Dume Transdnjestra, preneo je "Glas Rusije".

Odluka se zasniva na rezultatima referenduma iz 2006. godine, kada je 97 odsto birača.

Ovo nije prvi poziv vlastima Moskve za priznanje nezavisnosti. Pridnjestrovlje, u kome većinu čini stanovništvo koje govori ruski, proglasio je je nezavisnost 1990. Tokom 1992. vođen je rat koji je okončan intervencijom ruskih snaga koje se i dalje nalaze u ovoj regiji.
XS
SM
MD
LG