Dostupni linkovi

Kolona ukrajinskih oklopnih vozila 40 km od Slavjanska


Kolona ukrajinskih oklopnih vozila i specijalnih snaga stala je danas na 40 kilometara od istočnog ukrajinskog grada Slavjanska koji je u subotu pao pod kontrolu proruskih oružanih grupa.

Novinar France pressa je vidio desetine oklopnih vozila, isto toliko tenkova i sedam kamiona koji prevoze pripadnike specijalnih snaga, blizu mjesta Izjuma, na 40 kilometara sjeverno od Slavjanska.

Vojnici uz podršku policije postavili su kontrolni punkt na putu sa jednim lakim oklopnim vozilom zaštićenim betonskim blokovima. Oni provjeravaju sva vozila koja idu u oba pravca.

Kako se navodi vidi se ukupno oko stotinak ljudi, a dio kolone zaklonjen je od pogleda iza drveća.

Jedan neimenovani oficir nije želio da kaže kada je kolona stigla na taj položaj.

"Nećemo pucati na mirne ljude. Nije nas strah, sve je učinjeno da ljudi polože oružje. Bilo je pregovora ali nisu uspjeli", rekao je on.

Upitan da li će vojska da interveniše on je rekao da je to posao snaga ministarstva unutrašnjih poslova, a da je vojska tu da im pomogne.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Kijevu potrdilo je da ukoliko bude intervencije, da će je sprovesti nacionalna garda.

Sekretar Saveta za nacionalnu sigurnost i odbranu Andrij Parubij, jutros je objavio da je prvi bataljon Nacionalne garde poslat "na front".

Proruski pobunjenici su zauzeli državne zgrade u oko desetak gradova u istočnim provincijama Ukrajine.

Prijelazni predsednik Ukrajine Oleksander Turčinov objavio je danas početak "antiterorističke " operacije protiv proruskih separatista.

On je rekao parlamentu da je operacija počela na sjeveru oblasti Donjeck, i da se sprovodi u fazama i na odgovoran način.
XS
SM
MD
LG