Dostupni linkovi

Štrajk upozorenja zaposlenih u Kliničkom centru Srbije


Zaposleni u Kliničkom centru Srbije održali su danas štrajk upozorenja zbog, kako navode, nezakonitog postupanja uprave KCS-a, malih plata i teških uslova rada.

Oni su se okupili ispred upravne zgrade Kliničkog centra na jednočasovnom protestu u organizaciji Novog sindikata zdravstva, i odatle poručili da će stupiti u štrajk ukoliko nova Vlada Srbije ne ispuni njihove zahteve do 1. maja.

"U Kliničkom centru Srbije su umanjene zarade, smanjen broj zaposlenih, a uvećan obim posla, i mi to ne želimo više da trpimo", rekao je novinarima predsednik Novog sindikata KCS Živorad Mrkić.

On je naveo da u toj ustanovi postoji "atmosfera pritisaka, straha, mobinga i zlostavljanja zaposlenih", i da se ta praksa mora zaustaviti.

Prema njegovim rečima, Centar nema dovoljno medicinskih sestara i lekara, naročito anesteziologa, radiologa i patologa, a minimalna plata za pomoćno osoblje u februaru je iznosila samo 18.400 dinara (oko 160 eura)

"To vam u Srbiji daje pravo da umrete od gladi, i ništa više. Ministarstvo zdravlja mora da izdvoji KCS, kada je u pitanju sprovođenje nekih rigidnih propisa, i da nam omogući da preživimo od svog rada", kazao je Mrkić.

On je dodao da je u Ministarstvu zdravlja radnicima rečeno da su problemi oko isplate minimalnih zarada bili "greška uprave" i da će biti ispravljeni, a da će svi ostali zahtjevi radnika morati da sačekaju novu vladu.

Predsednica sindikata "Nezavisnost" Nadežda Djuričić rekla je da treba ukinuti "solidarni porez" i platne razrede, kao i povećati cene zdravstvenih usluga i obavezno plaćanje osiguranja, jer zdravstveni radnici ne mogu da budu "čuvari socijalnog mira".

Nakon protesta zaposleni su otišli do zgrade Ministarstva zdravlja u Nemanjinoj ulici, gde su predali pismo sa spiskom zahteva.
XS
SM
MD
LG