Dostupni linkovi

Suđenje Šariću:Rasprava o prisluškivanju


U Specijalnom sudu u Beogradu jutros nastavljeno suđenje Darku Šariću i pripadnicima njegove grupe zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina.

Na današnjem pretresu učesnici u postupku imali su priliku da čuju presretnute telefonske razgovore, kako tvrdi tužilaštvo, od januara 2009. između Darka Šarića i Nebojše Joksovića, Šarića i Gorana Sokovića, kao i njegovih saradnika Dragana Gaćeše i Borislava Tunjića.

Preslušavanju presretnutih telefonskih komunikacija prethodila je dvosatna diskusija izmedju predsednika sudskog veća i branilaca okrivljenih, s obzirom da je sudija Siniša Petrović na početku današnjeg pretresa istakao da sud ne smatra da postoje bilo kakve smetnje da presretnuti razgovori budu uzeti kao dokaz u tom postupku.

Naredni glavni pretres biće nastavljen 28. aprila.

Po šest spojenih optužnica, optuženo je ukupno 37 članova Šarićeve grupe. U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje toj grupi zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009.

Na optuženičkoj klupi su Šarić, Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

Svjedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvetljavanju krivičnih djela.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović. Za njima je raspisana Interpolova poternica.

U drugom postupku, koji se nastavlja u maju, Šariću se sudi za pranje 22 miliona evra u Srbiji.
XS
SM
MD
LG