Dostupni linkovi

NATO i EU trebaju pojačati saradnju zbog Ukrajine


Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozvao je Rusiju da smiri ukrajinsku krizu tako što će povući vojsku s granice sa Ukrajinom.

Rasmusen je uoči sastanka ministara odbrane Evropske unije Luksemburgu rekao da je "veoma zabrinut poslednjim razvojem događaja u Ukrajini, daljim nasiljem malih grupa separatista i vojnim pritiskom Rusije na ukrajinskoj granici".

Rasmusen izjavio je da ovaj vojni savez i EU moraju da pojačaju saradnju zbog neizvjesnosti povodom ukrajinske krize.

Rasmusen je je došao u Luksemburg da bi obavijestio ministre odbrane zemalja EU o mjerama koje NATO preduzima povodom situacije u Ukrajini i odnosa sa Rusijom.

Rasmusen je rekao da Alijansa planira "jačanje odbrane, veće vojne vježbe i odgovarajuće razmještanje snaga" kako bi pružila garancije članicama NATO-a koje su najbliže Rusiji.

Na pitanje da li bi NATO mogao da izgradi vojne baze u svojim istočnoevropskim članicama, Rasmusen je rekao da je prerano da se govori o detaljima, prenio je AP.

"Niko ne treba da sumnja u našu odlučnost da se osgura efikasna odbrambena zaštita svih naših saveznika", rekao je generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse.
XS
SM
MD
LG