Dostupni linkovi

Odbačen zahtjev za oslobađanjem Mladića na polovini suđenja


Raspravno vijeće Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pod predsjedanjem suca Alphonsa Oriea odbacilo je utorak zahtjev obrane - za oslobađanjem bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, na polovici suđenja, javlja dopsinik RSE.

Suci su ovom „međupresudom“ utvrđivali – je li tužiteljstvo tijekom svog dokaznog procesa izvelo dovoljno kvalitetnih dokaza, a koji ukoliko budu prihvaćeni - mogu dovesti do osuđujuće presude.

Zahtjev za oslobađanjem na polovici suđenja obrana je zatražila tijekom rasprave prošli mjesec, nakon kraja dokaznog postupka tužiteljstva, prema Pravilu 98 bis pravilnika Haškog suda.Ono naime omogućuje oslobađanje optuženog na polovici suđenja - od onih točaka optužnice za koje suci utvrde – da tužiteljstvo nije izvedeno dovoljno dokaza.

General Mladić se tereti po 11 točaka optužnice – za progon diljem BiH koji je u više bosanskohercegovačkih općina 1992.godine dosegnuo razmjere genocida (Foča, Ključ, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica, dok su Bratunac i Zvornik izbačeni iz zadnje verzije optužnice), genocid u Srebrenici 1995., progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Ovom „međupresudom“ Mladić nije oslobođen odgovornosti ni od jedne od 11 točaka optužnice, odnosno morati će se braniti tijekom dokaznog postupka obrane – od svih optužbi.

Prilikom čitanja svoje odbijenice suci su odbacivali argumente obrane, poput tvrdnji da nema dovoljno dokaza tužiteljstva o odgovornosti VRS-a za neke incidente u Sarajevu kao i za egzekucije u Srebrenici.

„Optuženi je imao značajne uloge u vojsci, prvo u Jugoslavenskoj narodnoj armiji, JNA, a kasnije u Vojsci Republike Srpske.“, naveo je Orie čitajući neke činjenice koje ukazuju na funkciju optuženog i njegovu ulogu u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) stvaranja etnički čistih teritorija na prostoru Bosni i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG