Dostupni linkovi

Inzko: Republika Srpska se neće odcijepiti


Djelovat ćemo kako bismo garantirali suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine rekao je u razgovoru za Klix.ba visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko komentarišući sve češće prijetnje državi Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima Dodikove prijetnje neće promjeniti ništa, kao ni prijetnje bilo kojeg političara u BiH.

"U Ustavu se apsolutno jasno kaže da su Republika Srpska i Federacija, kao dva entiteta, dio suverene države Bosne i Hercegovine. Nadalje, Ustav ne ostavlja nikakvog prostora za odcjepljenje nijednog entiteta. Time se stavlja tačka na tu raspravu" kaže Inzko.

Prijetnje jednostranim izmjenama ustavnog poretka zemlje i priča o održavanju referenduma kako bi se doveli u pitanje temelji Daytonskog sporazuma samo su gubljenje vremena i imaju za cilj skretanje pažnje sa stvarnih problema pred kojima se ova zemlja nalazi, smatra prvi čovjek OHR.

"Suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njen ustavni poredak, sigurni su. Apsolutno! To sam nedavno ponovio i u jednom autorskom tekstu, rekavši da međunarodna zajednica ima ulogu garanta i da ćemo i dalje djelovati kako bismo garantirali suverenitet i teritorijalni integritet ove zemlje". rekao je Inzko.
XS
SM
MD
LG