Dostupni linkovi

Američka vojska odbila smanjiti kaznu ManninguPredsjednik vojnog suda koji je američkog vojnika Bradleyja Manninga osudio zbog najvećeg iznošenja u javnost tajnih dokumenata u povijesti Sjedinjenih Država, odbio mu je u ponedjeljak smanjiti kaznu i potvrdio mu je kaznu od 35 godina zatvora, javlja Hina.

General Jeffrey Buchanan, u čijoj su nadležnosti svi vojni sudovi, potvrdio je obrazloženje i presudu nakon "preispitivanja zahtjeva za smanjenje kazne koje je u ožujku podnijela obrana Manninga", koji se sada nakon promjene spola zove Chelsea Manning, piše u priopćenju vojske.

Dakle, odmah može početi žalbeni proces na vojnom žalbenom sudu, dodaje se u tekstu. Po riječima Manningovih branitelja, žalba će se možda podnijeti i na saveznom sudu, a mogla bi ići do vrhovnog suda, pozivajući se na zakon o špijunaži na kojemu se temelji presuda.

Manningov odvjetnik David Coombs podnio je predsjedniku Obami zahtjev za smanjenje kazne. "Informacije koje je iznio vojnik Manning nisu bile najveće tajne u našoj zemlji. Zapravo, te informacije nisu nanijele štetu našoj zemlji", istaknuo je.

Manning je u kolovozu 2013. osuđen na 35 godina zatvora zbog najvećeg objavljivanja tajnih dokumenata u povijesti SAD-a. Vojna sutkinja Denise Lind tada ga je proglasila krivim za špijunažu i prijevaru zbog iznošenja u javnost 700.000 povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata.
XS
SM
MD
LG