Dostupni linkovi

EU zabrinuta zastojem u evropskim integracijama BiH



Savet za spoljne poslove EU danas je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" povodom zastoja u procesu evropskih integracija BiH "usled nedostatka političke volje političara u BiH", te žaljenje što vlasti u BiH nisu ispunile zahtev za osnivanje efikasnog mehanizma koordinacije o pitanjima u vezi sa EU.

"Dok druge zemlje regiona napreduju, BiH zaostaje", navedeno je u tekstu zaključaka sa sastanka Savjeta za spoljne poslove EU u Luksemburgu.

Naglašava se da je od presudnog značaja da se lideri u BiH, nakon oktobarskih izbora, što pre pozabave rešavanjem šireg spektra pitanja dok zemlja napreduje ka EU, posebno u pogledu funkcionisanja institucija na svim nivoima.

"I dalje je potrebno primeniti odluku Evropskog suda za ljudska prava iz slučaja 'Sejdić-Finci'. Savet ponavlja da je odlučan da se aktivno i intenzivno angažuje da bi podržao ovaj proces, u bliskoj koordinaciji i saradnji sa svojim glavnim međunarodnim partnerima", navodi se u tekstu zaključaka.

Osvrćući se na nedavne proteste u BiH, Savjet za spoljne poslove EU navodi da "svi građani BiH, uključujući mlađe generacije, treba da dobiju nove šanse".

Savjet za spoljne poslove EU podržao je nastavak angažmana EU u BiH na visokom nivou i ponavio da treba potpuno ispuniti ključne zahtjeve i kriterijume za napredak BiH prema EU.

Takođe, podržan je teritorijalni integritet BiH, njen suverenitet i evropska perspektiva, te je izražena osuda "neprihvatljive i secesionističke retorike i ideja, koji izazivaju podele".
XS
SM
MD
LG