Dostupni linkovi

Ustav RS: Prihvatljiv zahtev kluba BošnjakaVeće Ustavnog suda Republike Srpske za zaštitu vitalnog interesa odlučilo je da je prihvatljiv zahtev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Veću naroda Skupštine Republike Srpske za pokretanje postupka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa ovog naroda u članu 1 stav 2 Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o unutrašnjem dugu ovog bh. entiteta.

"Klub delegata bošnjačkog naroda u Veću naroda smatra da je donošenjem ovog zakona većem broju pripadnika bošnjačkog naroda, kojima je dosuđena naknada materijalne i nematerijalne štete radi neosnovanog lišavanja slobode u ratnim dejstvima u periodu od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine, povređeno pravo na pristup sudu i efektivno izvršenje sudskih presuda", saopšteno je iz Ustvanog suda nakon današnje sednice Veća.

Povredu ovih vitalnih nacionalnih interesa Klub bošnjačkog naroda vidi u tome što se ova potraživanja ne mogu podvesti pod Zakon o unutrašnjem dugu Republike Srpske, jer bi se primjenom osporene odredbe ovoga Zakona potraživanja mogla ostvariti samo u obveznicama, umesto u gotovini, što bi dovelo do prolongiranja izmirenja obaveza Republike Srpske prema njima za 13 godina.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG