Dostupni linkovi

Savet bezbednosti : Odgovornost Rusije za krizu


Savet bezbednosti UN održao je noćas hitan sastanak o eskalaciji krize u Ukrajini na kojem su predstavnici zapadnih zemaljla optuživali Rusiju za tenzije na istoku Ukrajine, a Moskva pozvala Kijev da "prestane da koristi silu protiv ukrajinskog naroda".

Sastanak, sazvan na zahtev Rusije, održan je nakon jučerašnjih izjava ukrajinskih zvaničnika o pokretanju "antiterorističke akcije velikih razmera" protiv proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

"Krv je već prolivena i treba sprečiti eskalaciju nasilja", rekao je ruski ambasador pri UN Vitali Čurkin.

On je apelovao na zapadne zemlje, pre svega SAD, da izvrše pritisak na vlasti Kijeva da "prestanu da upotrebljavaju silu protiv ukrajinskog naroda i da započnu dijalog".

Vodeće zapadne zemlje su oštro optužile Rusiju, a za njenog predstavnika u SB Čurkina rekle da iznosi neistinu i manipuliše propagandom iz Moskve.

Američka ambasadorka pri UN Samanta Pauer je, osuđujući "ruske dezinformacije i propagandu", optužila Moskvu za "stvaranje i orkestriranje nestabilnosti" na istoku Ukrajine.

Britanski ambasador pri UN Mark Lajal Grant ocenio je povodom sadašnje situacije u Ukrajini da je u pitanju "opasna eskalacija nasilja u situaciji koja je već rizična".

Čurkin je u vezi sa predstojećim sastankom, koji je zakazan za 17. april, upozorio je da bi moglo da do njega ne dođe ukoliko vojne operacije počnu na istoku Ukrajine.

Ukrajinski ambasador pri UN Juri Sergejev izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da je njegova zemlja "suočena sa terorističkim napadom velikih razmera iza koje stoji Rusija".
XS
SM
MD
LG