Dostupni linkovi

Loran Fabijus u posjeti Kubi



Šef francuske diplomatije Loran Fabijus stigao je danas u Havanu, u prvu posjetu Kubi jednog visokog zvaničnika Francuske u posljednjih 30 godina. Predviđeni su razgovori Fabijusa sa kubanskim kolegom Brunom Rodrigesom, koji je boravio u Parizu u martu.

Francuski ministar će se sastati i sa nadbiskupom Havane, Haimom Ortegom, koji je odigrao važnu ulogu u oslobađanju političkih zatvorenika na Kubi.

Od kada je na vlasti predsjednik Raul Kastro, Kuba želi da se što više otvori stranom tržištu i provede ekonomske reforme. Kubanski poslanici su krajem marta izglasali zakon čiji je cilj da to karipsko ostrvo bude privlačnije za strane investitore što se smatra ključnim za opstanak domaće privrede.

Zakon o investiranju je ključni dio reformi koje je 2008. godine pokrenuo Raul Kastro, brat vođe kubanske revolucije Fidela Kastra koji se povukao s mjesta šefa države. Cilj reformi je da se "dogradi" kubanski ekonomski model.

Od vojne krize nastale zbog pokušaja Sovjetskog saveza da na komunističkoj Kubi instalira nuklearne rakete koje bi ugrozile SAD, već 52 godine je na snazi američki ekonomski embargo protiv Kube. Taj embargo spriječava većinu trgovine između SAD i Kube, i predviđa kazne za strane firme koje bi poslovale s Havanom.
XS
SM
MD
LG