Dostupni linkovi

Ekstremna desnica juriša na Evropski parlamentEkstremna desnica je u usponu u Evropi - Nacionalni front (FN) je osvojio vlast u 11 francuskih gradova, Jobik je dobio 20 odsto glasova na izborima u Mađarskoj, i sada se očekuje uspjeh ekstremista i na evropskim izborima u maju, javljaju agencije.

Nakon pobjede na lokalnim izborima u Francuskoj, stranka Nacionalni front (FN) Marin le Pen, 50 dana uoči evropskih izbora, nalazi se na drugom mjestu u anketama, odmah iza Unije za narodni pokret (UMP), a vodi u odnosu na vladajuće socijaliste. FN bi, prema tim podacima, mogao da osvoji 20-ak mjesta u Evropskom parlamentu.

U Austriji, većina anketa pokazuje da će Slobodarska partija (FPO) osvojiti najmanje 20 odsto glasova, a ekstremisti iz holandske Partije slobode (PVV) 17 odsto.

Antievropski talas je snažan. Partija Finaca, prema anketama, ima podršku 18 odsto birača i na trećem je mjestu, a mađarska antisemitska stranka Jobik 21 odsto. Ekstremno desničarske stranke u Bugarskoj i Švedskoj, takođe, bi mogle da uđu u Evropski parlament.

U sadašnjem sazivu Evropskog parlamenta, ekstremna desnica ima šačicu poslanika. Međutim, FN i PVV mjesecima nastoje da okupe ostale populiste kako bi formirali grupu u narednom sastavu EP.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 22. do 25. maja u svih 28 zemalja članica Evropske unije, a prvi put u Hrvatskoj koja je 2013. godine ušla u EU.
XS
SM
MD
LG