Dostupni linkovi

Kravčuk: Putinova glad opasna po Evropu


Prvi predsednik Ukrajine posle raspada bivšeg Sovjetskog saveta Leonid Kravčuk poziva zapad da zaustavi ekspanzionističku politiku Vladimira Putina.

"Ako se Putin ne zaustavi to nije opasno samo za Ukrajinu, već celu Evropu", kazao je on u intervjuu bečkom nedeljniku "Njuz".

Kravčuk je naglasio da, ako ljudi misle da je "Putinova glad za ekspanzijom namirena", treba da se podsete na Nemačku 30-tih godina, kada su pojedine države mislile da ne treba da intervenišu zato što će uskoro "biti mira", što je dovelo do miliona žrtava.

On je izrazio nadu da će doći do zapadne vojne pomoći.

"Ukoliko bi SAD u vojno-tehnološkoj oblasti sveobuhvatno sarađivale sa Ukrajinom kao što to čine sa Južnom Korejom ilI Izraelom to bi bio jedan veoma, veoma ozboljan signal Rusiji", uveren je Kravčuk.

U Beču on se sastao ovih dana sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom, ali i ukrajinskim milijarderom Dmitrijom Firtašom, kojeg su austrijske vlasti uhapsile na zahtev SAD, a potom pustile, nakon rekordne kaucije u visini od 125 miliona evra, da na slobodi čeka odluku o zahtevu za izručenje.

Kravčuk smatra Firtaša, kojeg SAD sumnjiče za korupciju, nevinim.

"Ukoliko, međutim, postoje ozbiljne optužbe to Ukrajina može sama savladati", poručio je on.
XS
SM
MD
LG