Dostupni linkovi

Usvojen Nacrt zakon o prebivalištu u RS, Bošnjaci nisu prisustvovali raspravi


Nacrt zakona o prebivalištvu i boravištu u Republici Srpskoj (RS) usvojen je danas u Narodnoj skupštini RS-a jednoglasno glasovima srpskih poslanika, dok Bošnjaci nisu ni prisustvovali raspravi i glasanju o ovom za njih spornom zakonskom aktu, jer zadire u nadležnosti države BiH.

Usvojen je i zaključak SNSD-a kojim je entitetski parlament obavezao Vladu da, ukoliko stupi na snagu federalni zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto življenja, za narednu sjednicu Skupštine RS-a pripremi odgovarajući akt, kao odgovor na taj potez.

Na početku sjednice skupštinski zakonodavni odbor je promijenio formu zakona o prebivalištu i boravištu u RS iz prijedloga u nacrt, što znači da će umjesto usvajanja po hitnom postupku proći redovnu proceduru.

Bošnjački poslanici nisu prisustvali današnjoj raspravi o Nacrtu zakona o prebivalištvu i boravištu u RS-a, a uime SDPBiH Behzad Čirkin je rekao da se ovdje radi o krupnom kršenju, ne samo ustava države BiH, već i RS.

Naglasio je da je ovo “još jedna farsa aktuelne vladajuće koalicije u RS i nadobudno zamajavanje glasača pred oktobarske izbore” te “još jedan cirkus, najmanje potreban građanima RS i BiH”.

Trećeg dana zasjedanja Narodne skupštine RS-a usvojeni su po hitnom postupku i zakoni o plaćama radnicima obrazovanja, pravosuđa, uprave te unutrašnjih poslova u RS.
XS
SM
MD
LG