Dostupni linkovi

Putin pisao i BiH, Srbiji Hrvatskoj i Makedoniji


Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je pismo liderima evropskih država, uključujući i onima u regiji u kojem prijeti da će ta država biti primorana da prekine isporuku gasa zbog toga što Ukrajina ne plaća račune, i smanji dotok i evopskim državama, javlja Financial Times.

Putin je pismo poslao na adrese svih država u koje se isporučuje ruski gas preko Ukrajine, i to kako navodi list, Moldaviji, Rumuniji, Turskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Makedoniji, Češkoj, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, BiH, Grčkoj, Srbiji, Bugarskoj, Austriji i Italiji,.

Putinovo pismo se smatra otvorenom prijetnjom i pritiskom na Evropu zbog ukrajinske krize, a koja najavljuje novu gasnu krizu i energetski rat. Rusija je već u posljednjih nekoliko dana udvostručila cijenu za isporučeni gas Ukrajini, a od ranije postoji spor o navodnim dugovanjima. Putin se kao predsjednik države koja je vlasnik "Gazproma" izvoznika ovog energenta obratio direktno liderima i zaprijetio potpunom obustavom.

Ranije je agencija Patria izvijestila o studiji Oxforda koja je potvrdila da bi u ovakvom scenariju nateže prošle BiH i Srbija koje nemaju alternativni izvor za gas.
XS
SM
MD
LG