Dostupni linkovi

Thaci:Osnivanje tribunala nepravda prema Kosovu


Kosovski premijer Hashim Thaci ocijenio je da je osnivanje Specijalnog suda za zločine navedene u izvještaju Dicka Martyja "nepravda prema Kosovu", ali je pozvao kosovsku skupštinu da glasa za ovaj pravosudni mehanizam kako odluka o tome ne bi bila prepuštena Savjetu bezbjendosti UN.

U izvještaju izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja o zločinima nad Srbima i nealbancima za koje je osumnjičena Oslobodilačka vojska Kosova, a koji su počinjeni u razdoblju od 1998.-2000. spomenut je i sam Thaci koji tvrdi da je "čitavo izvještaj špekulacija" i dodaje kako duboko vjeruje da je vođen čist i pravedan rat.

Thaci je je u intervjuu prištinskom dnevniku "Koha ditore" objasnio da je potrebno formirati ovaj sud upravo da bi se Kosovo oslobodilo od tvrdnji koje se spominju u istrazi.

Po njegovim riječima, ako kosovske vlasti ne donesu odluku o sudu onda će to pitanje preći na Savjet bezbjednosti UN-a, a taj scenarijo bi, po riječima Thacija, bio "razoran za Kosovo", jer bi kako je rekao, onda bio osnovan Tribunal koji bi funkcionirao izvan jurisdikcije Kosova, a i sjedište bi mu bilo izvan Kosova.
XS
SM
MD
LG