Dostupni linkovi

Bošnjački poslanici napustili raspravu o zakonu o prebivalištu RS


Bošnjački poslanici ne prisustvuju današnjoj raspravi o Nacrtu zakona o prebivalištvu i boravištu u RS-a, čije razmatranje je počelo na sjednici Narodne skupštine RS-a.

Prije dva dana skupštinski zakonadavni odbor je iz prijedloga, preformulirao zakon u nacrt, što znači da će proći redovnu, a ne hitnu proceduru kako je prvobitno predloženo.

Poslanik SDPBiH Behzad Čirkin rekao je danas u izjavi novinarima, nakon što je napustio skupštinsku salu na početku rasprave o ovom spornom zakonu za Bošnjake, da je Kluba poslanika SDA-SDPBiH tražio da se taj zakon povuče s dnevnog reda, jer već postoji na nivou BiH, ali taj prijedlog nisu podržali srpski poslanici.

"Smatramo da se ovdje radi o krupnom kršenju ne samo ustava države BiH, već i RS", rekao je Čirkin.

Naglasio je da je ovo “još jedna farsa aktuelne vladajuće koalicije u RS i nadobudno zamajavanje glasača pred oktobarske izbore”.

"Ovo je još jedan cirkus koji je najmanje potreban građanima RS i čitave BiH, u trenutku kada je BiH i RS bremenito opterećena problemima nezaposlenosti i nedostatka i hljeba i kruha i somuna. Ovdje se vježbaju nacionalni mišići RS u odnosu na ono što je značaj države BiH", rekao je Čirkin.
XS
SM
MD
LG