Dostupni linkovi

BiH nije postigla dogovor o tome kako će ko glasati na PSVE


Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) demantovali su danas u izjavi Feni da je među članovima delegacije postignut dogovor o tome kako će se glasati danas u odnosu na rezoluciju o stanju u Ukrajini i statusu Rusije u ovoj organizaciji.

Jedan od članova bh. delegacije, koji je za sada želio ostati anoniman, demantovao je izjave koje su prenijeli bh. mediji da će se danas glasati o isključivanju Rusije iz Vijeća Evrope, već je pojasnio da će se glasati o ukidanju prava glasa ruskoj delegaciji u PSVE do kraja 2014. godine.

Naime, članica delegacije PSBiH Milica Marković izjavila je ranije kako "događanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope nagovještavaju da bi na dijelu zasjedanja u ovoj instituciji mogla da bude usvojena rezolucija o isključenju Rusije iz Vijeća Evrope".

Marković je navela da je u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope juče velikom većinom glasova usvojena rezolucija o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i funkcionisanju aktuelne ukrajinske vlasti, kojom je pružena podrška tim vlastima, a Rusija osuđena zbog aneksije Krima.

"Usvajanje rezolucije ukazuje da bi poslanici danas mogli da glasaju i za rezoluciju kojom se Rusija isključuje iz Vijeća Evrope. Vjerovatno će većina koja je jučer izglasala ovu rezoluciju i stala na stranu aktuelnih vlasti u Ukrajini danas biti protiv Rusije" - izjavila je Marković.

Ona je također rekla da je u Stalnoj delegaciji Parlamentarne skupštine BiH dogovoreno da ona danas glasa protiv rezolucije o isključenju Rusije iz Vijeća Evrope, a da ostali članovi – Saša Magazinović, Ismeta Dervoz i Senad Šepić budu uzdržani.
XS
SM
MD
LG