Dostupni linkovi

Đukanović: Ne tražimo prečice do NATO-a zbog krize u Ukrajini


Crna Gora ne traži zbog krize u Ukrajini neke prečice, ili poposte u pogledu ispunjavanja standarda za članstvo u NATO, kazao je premijer Crne Gore Milo Đukanović.

On je, u izjavi za Glas Amerike VOA, istakao da iz Vašintgona odlazi sa mnogo više optimizma i da je Crna Gora dobila podršku koju je tražila.Ono što je najvažnije, smatra Đukanović, su riječi podrške da na narednom Samitu Crna Gora dobije poziv za članstvo u NATO.

“Zadovoljan sam načinom na koji se razumio naš napor na svim najvažnijim adresama u Vašingtonu i mislim da smo obavili dobar posao i da smo kroz ovu posjetu učvrstili međusobno povjerenje, partnerstvo i prijateljstvo.U razgovorima koje smo imali definitivno je saopšteno da Sjedinjene Američke Države SAD podržavaju ambiciju Crne Gore da postane dio NATO-a”, rekao je premijer Đukanović.

Prema njegovim riječima, kroz realizovane reforme Crna Gora je zauzela poziciju zemlje koja predvodi kolonu zapadnobalkanskih država na putu evropske i evroatlanske integracije. Međutim, dodaje Đukanović, sa svih adresa u SAD-u je jasno saopšteno da se mora nastaviti sa realizacijom zahtjevnih reformi.

On smatra da, iz objektiovnih razloga, u ovom trenutku tema proširenja nije pod potrebnom pažnjom svih najvažnijih članica NATO-a.
XS
SM
MD
LG