Dostupni linkovi

Marković apeluje na crnogorsku Skupštinu da izglasaju Tužioca


Vrhovni državni tužilac je potreban Crnoj Gori, a mi smo uradili sve kroz izmjene ustavnih amandmana da se taj proces završi. Ta stvar je sada u nadležnosti parlamenta, kazao je danas potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, apelujući na parlament da u ponedjeljak izglasa državnog tužioca.

On je odgovarajući na pitanje novinara šta čeka Crnu Goru ukoliko u ponedjeljak ne izabere VDT kazao da je cijela stvar u rukama Skupštine Crne Gore.

“Upućujem poziv parlamentu da što prije završi taj proces. Svako odugovlačenje ne bi bilo dobro”, naglasio je on.

To što Crna Gora ni nakon tri pokušaja još uvijek nema VDT komentarisao je i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

“Činjenica je da još nije izabran VDT. Nismo bili optimisti u pogledu brzine rješavanja tog problema. Cijenim sve napore države i očekujemo da će taj zadatak biti ubrzo završen”, rekao je Drobnič novinarima.

Poslanici crnogorske Skupštine će u ponedjeljak, 14. aprila, treći put glasati o kandidatu za Vrhovnog državnog tužioca. Podsjećamo da će se poslanici izjašnjavati o Goranu Rodiću, kandidatu koji je prilikom posljednjeg izjašnjavanja dobio najviše glasova.

Rodića, da bi bio izabran, treba da podrži tri petine poslanika, odnosno 49. Drugi krug glasanja o VDT-u održan je 26. marta, kada nijedan od četiri kandidata nije dobio potrebnu podršku tropetinsku.

Advokat Goran Rodić tada je dobio 36 glasova, sudija Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković 34 glasa, zamjenik VDT-a Stojanka Radović jedan, a viši državni tužilac u Podgorici Vesna Jovićević nije dobila nijedan glas.

Prvo glasanje za VDT-a, prema novim ustavnim promjenama, održano je 27. decembra prošle godine.
XS
SM
MD
LG