Dostupni linkovi

Žbogar apeluje na kosovsku elitu da prihvate međunarodni sud


Samuel Žbogar, šef Kancelarije EU i Specijalni predstavnik EU na Kosovu, apelovao je danas na političku elitu Kosova da prihvate formiranje međunarodnog suda za ratne zločine koji bi procesurao navode iz istrage o trgovini ljudskim oragnima jer bi se na taj način utvrdila istina izvan svake sumnje.

Kako je naveo od trenutka kada je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila izveštaj „Nehumano postupanje prema ljudima i nezakonita trgovina ljudskim organima na Kosovu“ u januaru 2011. godine, "građani Kosova i međunarodni službenici znali smo da bi mogao doći ovaj dan; dan kada će istrage dešavanja opisanih u izvještaju dovesti do mogućih sudskih postupaka".

"Uvjeren sam da je Kosovo, kao i njegovi prijatelji u međunarodnoj zajednici, čekalo ovaj dan ne kao nešto čega se treba pribojavati, već kao nadu da će navodi jednom za svagda biti razrešeni" kaže Žbogar i dodaje da će ti navodi biti ili odbačeni ili procesuirani sa konkretnim optužnicama protiv pojedinaca koji su navodno počinili ova zlodjela bez znanja a kamoli saglasnosti građana Kosova.

Međunarodni izaslanik je podsjetio da je EU je 2012. godine preko EULEX-a preuzela odgovornost za vođenje procesa i formirala Specijalnu istražnu operativnu grupu. Takođe je postavljen specijalni tužilac koji je započeo istragu navoda, a rezultati te istrage se očekuju u sljedećih nekoliko mjeseci.

Žbogar kaže da se ne zna kakve će nalaze predstaviti, ali da se treba pripremiti za mogućnost podizanja optužnica. "Zato je veoma važno imati plan za sud koji će se baviti tim optužnicama"

Kosovo tvrdi da su ti navodi neistiniti. To je možda tačno, ali će to moći da se utvrdi samo odgovarajućim sudskim mehanizmima. To može da se učini preko formiranja specijalnog suda na najverodostojniji način – verodostojan za Kosovo i međunarodnu zajednicu, ali prije svega vjerodostojan za pravdu, poručio je šef kancelarije EU na Kosovu.

"Razumijem da se mnogi boje za imidž Kosova zbog osnivanja ovakvog suda. Ja bih, međutim, rekao da će razjašnjavanje ovih optužbi rasterati mračni oblak koji se nadvio nad Kosovom. To će odnijeti argument koji i dalje podgrijeva predrasude o Kosovu"

Prijedlog za formiranje specijalnog suda je najbrži način da Kosovo krene naprijed poslije Martijevog izveštaja. To će na kraju popraviti ugled Kosova, uvjeren je Žbogar, koji kaže da EU razumije da se radi o teškoj odluci za Kosovo i za Skupštinu Kosova.

"Za nju je potrebno mnogo iskrenosti, hrabrosti i povjerenja u vladavinu prava. Verujem da će glasanje 120 poslanika Skupštine Kosova biti odraz ove nade za bolju, evropsku budućnost" poručio je u pismu Samuel Žbogar, specijlni predstavnik EU na Kosovu.
XS
SM
MD
LG