Dostupni linkovi

Najveća opoziciona stranka vodi na izborima u Indoneziji


Najveća opoziciona stranka Indonezije prema prvim rezultatima izbora u toj zemlji vodi sa 20 odsto osvojenih glasova, ali je ipak osvojila manje nego što je bilo očekivano, uprkos velikoj popularnosti svog predsedničkog kandidata.

Demokratska stranka borbe PDI-P nije uspela da osvoji predviđanih 27 odsto uprkos popularnosti svog lidera, guvernera Džakarte Joko Vidoda, u narodu poznatog kao Jokovi, koji će biti predsednički kandidtat na izborima 9. jula.

"PDI-P nije uspela da iskoristi 'Jokovi efekat' u kampanji", ocenili su stručnjaci, navodeći da ta stranka nije dovoljno koristila popularnost svog lidera tokom kampanje i u promotivnim spotovima. Sledeća po uspehu je stranka Golkar, sa oko 15 odsto glasova, a za njom sledi Pokret Velike Indonezije ili Gerindra sa 12 odsto glasova.

Partije moraju da obezbede 20 odsto mesta u predstavničkom domu ili 25 odsto ukupnih glasova kako bi imale pravo da imenuju predsedničkog kandidata. U suprotnom moraju da se formiraju koalicije.

Oko 6.607 kandidata iz 12 stranaka borilo se za 560 mesta u Predstavničkom domu na ovim izborima. Oko 945 njih se nadmetalo za mesto u Senatu, a izbori su se održali i za lokalnom i regionalnom nivou.

Zvanični rezultati će biti objavljeni sledećeg meseca.
XS
SM
MD
LG