Dostupni linkovi

Brammertz u BiH: Malo napretka u mnogim slučajevima


Tužitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz sastao se danas u Sarajevu sa predstavnicima udruženja žrtava iz raznih dijelova BiH.

Posjeta je u upriličena u kontekstu izvještaja koji priprema za Vijeće sigurnosti UN-a, a trebalo bi da bude podnesen za tri do četiri sedmice.

Brammertz je nakon tih sastanaka kazao novinarima da i predstavnici tih udruženja žele vidjeti veći napredak u predmetima i kad je riječ o aktivnostima koje poduzimaju sudovi kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

"I dalje, kao i prije šest mjeseci, jedno od važnih pitanja je traženje nestalih osoba. To je pitanje koje sam uključio i u svoj govor pred Vijećem sigurnosti i u svoj izvještaj koji sam njima podnio. Ja sam zamolio međunarodnu zajednicu da i dalje zadrži potragu za nestalim osobama kao jedan od glavnih prioriteta", kazao je.

Pokrenuto je, kaže, i pitanje istrage u predmetima seksualnog zlostavljanja.

"Znam da je nedavno u izvještaju OSCE-a rečeno da jeste urađeno nešto po tom pitanju, ali i dalje treba ubrzati istragu", kazao je.

Suradnju njegovog ureda tužilaštva i ureda glavnog tužioca BiH po pitanju ratnih zločina ocijenio je konstruktivnom te kazao da imaju veliku razmjenu informacija u značajnom broju predmeta.

"Iako ponekad izražavam frustraciju u vezi sa sporim napretkom koji je ostvaren u velikom broju slučajeva, mi i dalje podržavamo rad glavnog tužioca i njegovih suradnika i nastavit ćemo to i ubuduće po svim pitanjima po kojima surađujemo", kazao je.
XS
SM
MD
LG