Dostupni linkovi

Hrvatski Sabor: Vlada da proveri potpise za referendum o ćiriliciOdbor za Ustav predložio je danas Saboru Hrvatske da od Vlade zatraži proveru broja potpisa prikupljenih za referendum protiv ćirilice.

Većina članova Odbora odbila je predlog opozicije da se uz zahtev za proveru broja potpisa, traži i da Sabor referendumsko pitanje pošalje Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti.

Opozicija je optužila premijera Zorana Milanovića za odugovlačenje celog postupka budući da su predstavnici "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara" još krajem prošle godine predali Saboru oko 650.000 potpisa podrške za raspisivanje referenduma protiv ćirilice.

Protivnici ćirilice traže raspisivanje referenduma o promeni Ustavnog zakona o manjinskim pravima kojim bi se se umesto trećine, dvojezičnost uvodila u lokalnim zajednicama u kojima manjina čini 50 odsto stanovništva. Tako bi bila onemogućena ćirilica u Vukovaru koja je i bila povod za prikupljanje potpisa.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio je više puta da će se njegova vlada levog centra svim pravnim sredstvima suprotstaviti mogućem održavanju referenduma o pravima nacionalnih manjina i da takav referendum, bez obzira na broj prikupljenih potpisa, neće proći dok je on predsednik vlade.

Referendumu se usprotivila i žaštitnica građana Lora Vidović, ocenjujući da bi njegovo održavanje i eventualna promena Ustavnog zakona značila nedopustivo smanjenje prava pripadnika manjina u Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG