Dostupni linkovi

EK pozdravila najave francuskog premijera o smanjenju nameta



Evropska komisija pozdravila je danas najave francuskog premijera Manuela Valsa, posebno one koje se odnose na smanjenje fiskalnih nameta za kompanije.

U saopštenju se navodi da se pozdravlja preuzeta obaveza francuske vlade da radi na oporavku javnih finansija i da nastavi ostvarenje ciljeva koje su prihvatili Francuska i njeni evropski partneri u oblasti smanjenja deficita, rekao je Sajmon O'Konor, portparol Komisije zadužen za ekonomska pitanja.

Francuska je dobila još dve godine, do 2015. da spusti svoj budžetski deficit ispod tri odsto od BDP-a. Međutim nova francuska vlada izrazila je želju da se taj najavljeni "ritam" prilagodi, i najavila pregovore u tom smislu sa Evropskom komisijom.

"Ja sam za poštovanje naših preuzeteih obaveza za budžetska pitanja, ali ne za štednju", rekao je juče Vals izlažući svoj program, kada nije naveo cifru od tri odsto od BDP-a

Komisija je spremna da razgovara sa Francuskom ukoliko ona ispuni svoje strukturalne obaveze oko deficita iako ne postigne "nominalni" cilj od spuštanja deficita na tri odsto od BDP-a.

Takođe pozdravljamo nameru da se smanji fiskalni pritisak na kompanije što će doprineti pobolšanju konkurentnosti, dodao je on.

Francusko ministarstvo finansija odlučilo je da odloži, za nedelju dana, predstavaljanje svog programa budžetske stabilnosti za naredne tri godine, koji će predati Briseli početkom maja, juče je javljeno u ministarstvu.
XS
SM
MD
LG