Dostupni linkovi

Iran obeležava Dan nuklearne tehnologijeIran danas slavi Dan nuklearne tehnologije dok se u Beču nastavljaju pregovori sa svetskim silama oko njegovog spornog nuklearnog programa.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je pregovarače da ne popuste nasilnim rečima. Hamnei, koji ima zadnju reč o svim državnim pitanjima, takođe je rekao da
Iran neće prekinuti svoj nuklearni program.

Prema privremenom sporazumu o nuklearnom programu koji je Iran postigao sa svetskim silama u januaru, ograničene su neke iranske nuklearne aktivnosti u zamenu za ublažavanje nekih sankcija dok dve strane rade na postizanju konačnog dogovora.

Hamnei je ranije podržao te pregovore koji se vode pod vladom umerenog predsednika Hasana Rohanija ali tvrda sturja u zemlji im se oštro protivi.

Pregovarači dve strane danas u Beču završavaju treću rundu pregovora od kada je Teheran u novembru prihvatio da zamrzne svoje nuklearne aktivnosti u zamenu za delimično ukidanje sankcija. Prema navodima na ovoj rundi postignuta su određena približavanja stavova.

Pregovori se vode između iranske delegacije i predstavnika grupe 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Britanija, Rusija i Nemačka). Dve strane se nadaju da će dovoljno približiti stavove da bi mogli prilikom narednog susreta u maju da sastave finalni dokument

XS
SM
MD
LG