Dostupni linkovi

Sarajevo: skup svih plenuma građana FBiH



Plenum građana Sarajeva je najavio da za danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH, u 14 sati, skup učesnika svih plenuma u Federaciji BiH.

Građani, koji će biti okupljeni u okviru simboličkog plenuma Federacije BiH će zajednički uputiti zahtjeve Vladi ovog bh. entiteta.

"Građani i građanke širom FBiH su, djelujući kroz plenume u svojim gradovima, u posljednja dva mjeseca uputili lokalnim vlastima više desetina zahtjeva koji se odnose na rješavanje različitih problema. Nažalost, institucije lokalnih vlasti su se uglavnom oglušile na zahtjeve obespravljenih građana i građanki koji/e su protestirali/e u svojim zajednicama od početka februara i pokušavali/e skrenuti pažnju na hitnu potrebu za rješavanjem katastrofalne socijalne situacije", navode u saopštenju iz plenuma građana Sarajeva.

Ostavka Vlade Federacije BiH, obustava krivičnog progona svih učesnika u demonstracijama u FBiH i trenutna obustava privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara, su zahtjevi planuma.

Među zahtjevima je i hitno usklađivanje penzija s rastom prosječne plate u Federaciji BiH, koje ne smije uzrokovati umanjivanje iznosa penzija, uvezivanje radnog staža osobama koje su stekle uslove za penziju, te obustava zaduživanja kod međunarodnih i domaćih banaka i fondova radi kreditiranja javne potrošnje na području FBiH.
XS
SM
MD
LG