Dostupni linkovi

Pack protiv prijedloga Hrvatske za BiH


Izvjesiteljica Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack izjavila je kako se ne slaže s prijedlogom hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić o novom pristupu Europske unije BiH kojim bi se ubrzao pregovarački proces između te zemlje i Bruxellesa.

"S papirom Vesne Pusić se ne slažem. Ne treba biti novih niti drugačijih uvjeta za BiH osim onih koji važe za sve druge države. Svaka zemlja ima svoje teškoće i one su u BiH drugačije nego, recimo u Srbiji. Srbija je imala probleme s Kosovom dok BiH ima situaciju koja se temelji na Daytonu", kazala je Pack kako je citira sarajevsko "Oslobođenje".

Njemačka eurozastupnica drži kako je sam ustav BiH stvorio probleme poput onih vezanih za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci no da zbog toga BiH ne bi trebala dobiti poseban kandidatski status.

Ključ rješenja za BiH, kako cijeni Pack, je ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. "Ne smije se dogoditi da Bošnjaci vjeruju kako oni moraju donositi sve odluke a da Hrvati nemaju što kazati. To ne ide", izjavila je Pack.
XS
SM
MD
LG