Dostupni linkovi

Putin upozorio NGO zbog "destruktivnog djelovnja"


Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da u Rusiji postoje svi uslovi za rad nevladinih organizacija, ali da vlasti nikada neće dozvoliti da one djeluju na destruktivan način.

"Savremeno rusko zakonodavstvo kreiralo je sve uslove za transparentan i neometan rad nevladinih organizacija. Ipak, nikada nećemo dozvoliti da one budu upotrijebljene u destruktivne svrhe, kao što se desilo u Ukrajini", rekao je Putin na sastanku Federalne službe bezbjednosti (FSB).

Putin je rekao da je ova služba otkrila 46 zvaničnika i 258 agenata stranih specijalnih službi u 2013. godini, prenio je "Glas Rusije".

On je pozvao FSB da pravno definiše aktivnosti opozicionih grupa i ekstremista.

"Potrebno je da pravno jasno napravimo razliku između aktivnosti legalne društvene opozicije, koja postoji u svakom demokratskom društvu, i ekstremizma, koji je izgrađen na mržnji ili podsticanju nacionalne i međunarodne nesloge, odnosno protivi se zakonu i Ustavu", rekao je ruski predsjednik.

Putin je zatražio od FSB da pojača zaštitu nacionalnih informacionih resusra i komunikacionih sistema.

On je napomenuo da je potrebno razviti graničnu strukturu na Arktiku i "prema južnom strateškom pravcu", imajući u vidu da bi najavljeno povlačenje međunarodnih snaga iz Avganistana moglo da destabilizuje čitav region centralne Azije.
XS
SM
MD
LG