Dostupni linkovi

Interes Vlade FBIH je nastavak proizvodnje U Aluminiju


Jedini interes Vlade Federacije BiH (FBiH) u preduzeću "Aluminij" u Mostaru jeste omogućavanje nastavka proizvodnje, a dok postoji i minimalna šansa za to, Vlada će stajati uz ovaj kombinat i njegove radnike, izjavio je premijer FBiH Nermin Nikšić.

U razgovoru sa predsjednikom predsjedništva Nezavisnog sindikata zaposlenih "Aluminija" Dinkom Marićem i članom predsjedništva Milenkom Marićem, Nikšić je rekao da će federalna Vlada, u okviru zakonskih mogućnosti, uložiti maksimalne napore kako bi, nakon imenovanja novog menadžmenta "Aluminija", počelo rješavanje problema dugova koji su doveli do blokade računa.

Nikšić je izrazio spremnost da organizuje sastanak Nadzornog odbora i Uprave "Aluminija" s povjeriocima, na kojem bi bilo razgovara o dinamici vraćanja dugova, saopšteno je iz federalne Vlade.

"Na čelo kompanije, nakon ostavke direktora Željka Kordića, treba doći čovjek dovoljno stručan i pošten i s jasnom željom da doprinese spašavanju `Aluminija`", rekao je Nikšić.

On je rekao da su dosadašnji menadžmenti "Aluminij" doveli u nezavidan položaj sklapanjem brojnih loših ugovora s dobavljačima sirovina i drugim partnerima, zbog čega najviše, ni krivi ni dužni, sada ispaštaju radnici.

U Vladu su, prema riječima dvojice sindikalnih čelnika, uprte oči 800 zaposlenih "Aluminija" i Nezavisni sindikat, joj stoji na raspolaganju u pronalaženju najboljih rješenja.
XS
SM
MD
LG