Dostupni linkovi

Hag:Holandski vojnici nisu spriječili ubistva civila


Advokat udruženja Majke Srebrenice rekao je danas pred sudom u Hagu da holandski vojnici 1995. godine nisu spriječili ubistvo hiljade civila u Srebrenici.

Majke Srebrenice su tužbu na 300 stranica podnele u junu 2007. godine i traže da Holandija odgovara zato što holandski vojnici u okviru mirovnih snaga UN nisu spriječili genocid u Srebrenici, tadašnjoj zaštićenoj enklavi UN.

"Oni nijesu spriječili ubistvo hiljade civila", izjavio je advokat Mark Geritsen pred Okružnim sudom u Hagu, a ročištu prisustvuju i predstavnice udruženja Majke Srebrenice.

Srebrenica je tokom rata u BiH (1992-1995) bila proglašena zaštićenom zonom, a čuvala ju je jedinica holandske vojske u sastavu međunarodnih mirovnih snaga UN raspoređenih u BiH.

Holandski vojnici koji nisu imali podršku iz vazduha, napustili su enklavu prepuštajući je snagama bosanskih Srba koji su odveli i ubili više 8.000 bošnjačakih muškaraca i dječaka.

Geritsen je kritikovao holandsku državu da koristi izgovor da su holandski vojnici mogli da upotrebe oružje samo za odbranu.

"Legitimna odbrana je šira definicija od onoga što država želi da prizna ... zaštita civila je princip koji treba da bude prvi", dodao je advokat.

"Majke Srebrenice prije svega žele priznavanje odgovornosti Holandije, a potom i odštetu iako je to njima od manje važnosti", rekao je agenciji Frans pres advokat Semir Guzin.

Majke Srebrenice su pokušale da tuže UN u okviru čijih snaga su bili holandski vojnici.

Holandsko pravosuđe odbilo je da goni UN zbog toga što uživaju imunitet, a ta odluka je potvrđena u apelaciji, pred Kasacionim sudom i konačno pred Evropskim sudom za ljudska prava u junu 2013. godine.

Procedura protiv holandske države je bila obustavljena dok nije donijeta konačna odluka o tužbi protiv UN.
XS
SM
MD
LG