Dostupni linkovi

Kriza u bliskoistočnim pregovorima


Sastanak izraelskih i palestinskih pregovarača, u pokušaju spasavanja mirovnog procesa, završio se sinoć u Jerusalimu bez preokreta, rekli palestinski izvori

"Kriza se nastavlja. Tokom celog sastanka, Izraelci su pretili Palestincima i nije nađeno rešenje za krizu, " rekao je jedan anonimni zvaničnik AFP-u.

Upozorivši da je mirovni proces na ivici kolapsa, jedan izraelski zvaničnik blizak pregovorima rekao je da se čak i državni sekretar Džon Keri, neumerni sponzor, hladi.

"Onako kako sada izgleda, pregovori kakvi su bili pre nekoliko nedelja nisu više relevantni, " rekao je jedan izraelski izvor za izraelske medije, dodavši da se: " Izrael priprema na povaratak na rutinske odnose sa Palestincima kakvi su bili pre nego što su pregovori počeli pre devet meseci i da se " primećuje stvarna hladnoća u načinu na koji se Amrikanci odnose ( prema mirovnom procesu) i da je jasno da današnji Keri nije isti Keri od pre nekoliko nedelja".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu zapretio je prethodno da će se osvetiti ako Palestinci nastave s nastojanjima da potpišu 15 medjunarodnih sporazuma.

"To će samo udaljiti mirovni sporazum," rekao je on aludirajući na zahteve potpisane u utorak i istakavaši da će se: "Na svaki unilateralni potez odgovori unilateralnim potezima s naše strane".

On je to rekao na početku sednice vlade, nekoliko sati nakon što su se izraelski i palestinski pregovarači sastali u Jerusalimu sa izaslanikom SAD Martinom Indikom u pokušaju spasavanja mirovnog procesa.
XS
SM
MD
LG