Dostupni linkovi

Buenos Aires: vanredno stanje nakon nasiljaGuverner Buenos Airesa Daniel Scioli proglasio je 12-omjesečno vanredno stanje u pokrajini Buenos Airesa nakon talasa napada i zločina.

Ta mjera predviđa trenutnu mobilizaciju 5.000 penzionisanih policajca za pojačanje ophodnji u toj pokrajini u kojoj je koncentrisano 40 posto od 40 miliona Argentinaca. Mjera je donesena nakon napada na banku u Bernalu, južnom predgrađu glavnog grada kada su napadači pucali iz automatskog oružja.

Prošle sedmice je u nizu pljački nekoliko ljudi smrtno stradalo što je potaknulo stanovništvo da uzme pravdu u svoje ruke, pa je nekoliko osumnjičenih pretučeno do smrti, prenose agencije.

Guverner pokrajine Buenos Aires, Daniel Scioli, saveznik argentinske predsjednice Kristine Kirchner i mogući kandat za predsjedničke izbore 2015. tražio je saradnju opozicije i pozvao stanovnike da ostanu mirni.

Za tu mjeru je izdvojeno 600 miliona pesosa (75 miliona dolara). Prema podacima policije od početka 2014. u Buenos Airesu i okolici je ubijeno 57 ljudi, prema 161 osobi tokom 2013.
XS
SM
MD
LG