Dostupni linkovi

Signal na frekvenciji crnih kutija nestalog aviona


Ima nagoveštaja da signal koji je jedan kineski brod otkrio u južnom delu Indijskog okeana, može biti povezan sa "boingom 777" malezijske avio-kompanije, nestalim pre mesec dana. Taj signal se emituje na frekvenciji 37,5 kHz, na kojoj, radi lakšeg nalaženja, emituju i "crne kutije" - uređaji za snimanje podataka o letu i razgovora u pilotskoj kabini.

Detektor signala "crne kutije" koji pod površinom okeana vuče kineski istraživački brod "Haiksun 01", registrovao je signal na oko 20 stepeni južne geografske širine i 10 stepeni istočne geografske dužine, prenela je danas kineska novinska agencija Sinhua.
Malezijske vlaste smatraju da se, po podacima sa satelita, avion na letu MH370 srušio baš u tom delu Indijskog okeana, zapadno od obale Australije, pošto je promenio kurs i leteo u sasvim suprotnom smeru od linije Kuala Lumpur-Peking kuda je krenuo.

Ipak za sada nije nađeno ništa što bi nedosmisleno potvrdilo mesto gde se srušio "boing 777". Vlasti kažu da i dalje ne razumeju, niti komentarišu kako je i zašto avion skrenuo i ukazuju da tak slučaj nikada ne može biti rešen, ukoliko se ne nađu "crne kutije".
Sa satelita su prošle nedelje fotografisane stotine plutajućih predmeta u okeanu, ali se ispostavilo da to nisu delovi nestalog aviona.
XS
SM
MD
LG