Dostupni linkovi

MONSTAT:Crnogorska ekonomija izašla iz recesije


Crnogorska ekonomija je izašla iz recesije, što potvrđuju i preliminarni podaci MONSTAT-a o rastu Bruto domaćeg proizvoda BDP od 3,5 odsto u prethodnoj godini, kao i raspoloživi podaci o kretanjima u većini sektora u prva dva mjeseca tekuće godine, pokazuje Godišnji izvještaj Centralne banke Crne Gore CBCG koji je usvojen danas na sjednici savjeta tog tijela.

Većina banaka i anketiranih preduzeća kako je navedno procjenjuju da će se godišnja stopa inflacije kretati između dva i tri odsto u 2014. godini.

"Modelska procjena inflacije ukazuje da će se u 2014. godini inflacija kretati u rasponu od - 0,5 do 2,2 odsto, a prema ekspertskoj procjeni inflacija će na kraju 2014. godine biti u rasponu od 0 do tri odsto”, saopšteno je iz CBCG.

Godišnji izvještaj o radu se dostavlja Skupštini na razmatranje, a ostali izvještaji se dostavljaju Skupštini, u skladu sa Zakonom o CBCG, radi informisanja.

Parlamentu će, radi upoznavanja biti dostavljen i Godišnji finansijski izvještaj sa mišljenjem nezavisnog spoljnjeg revizora, kao dio Godišnjeg izvještaja o radu CBCG.

U Godišnjem izvještaju o radu konstatovano je da su 2013. godinu obilježili ekonomski oporavak, stabilnost finansijskog sistema i primjena sveobuhvatnih mjera fiskalne konsolidacije.
XS
SM
MD
LG