Dostupni linkovi

Srbija ne prihvata preporuku UNHCR o izbjeglicama iz Hrvatske


Srbija ne prihvata preporuku Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) o ukidanju izbegličkog statusa izbeglicama iz Hrvatske, saopšteno je u Beogradu.

Srbija ne prihvata preporuku Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) o ukidanju izbegličkog statusa izbeglicama iz Hrvatske i nastaviće da pruža punu zaštitu i pomoć svim izbeglicama na svojoj teritoriji, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Srbija će, kao i do sada, dati maksimalni doprinos stvaranju trajnih i održivih rešenja za položaj izbeglica, a odgovornost za konsekvence odluke o prestanku izbegličkog statusa izbeglicama iz Hrvatske će zato u potpunosti snositi UNHCR, navodi se u saopštenju.

Ta odluka UNHCR je, kako ukazuje MSP, doneta bez konsultacija sa članicama UN i uz izričito protivljenje Srbije kao zemlje sa najvećim brojem izbeglica iz Hrvatske (41.861).

Srbija je u više navrata na najvišim nivoima u UN izrazila nedvosmisleno neslaganje sa inicijativom UNHCR za donošenje neutemeljene i očigledno političke odluke, s obzirom da nisu omogućena održiva rešenja za položaj izbeglica, posebno za njihov održiv povratak u Hrvatsku, navodi se u saopštenju.

Takođe je ukazivano na posledice po odnose u regionu, uključujući i za sprovodjenje Regionalnog stambenog programa kao inicijative četiri države regiona - Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koju su podržali sam UNHCR, druge međunarodne organizacije i najvažnije zemlje donatori.
XS
SM
MD
LG