Dostupni linkovi

Verbalni rat: Diplomatske žaoke između Kijeva i Moskve


Grafit sa Krimom u bojama ruske zastave, 31. mart 2014.
Piše: Kler Big, priredio: Slobodan Kostić

Kijev poziva na organizovanje referenduma o nezavisnosti u pojedinim regionima Rusije, a istovremeno se zalaže i da ukrajinski postane zvanični jezik u Rusiji.

Ova dva predloga koja je objavilo ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, očigledno namerno, i ne bez ironije, oponašaju rusku retoriku.

Oni su samo deo jednog zajedljivog verbalnog rata između Moskve i Kijeva koji je otpočeo nakon ruske aneksije Krima, uzajamnog prepucavanja bez rukavica, koje obiluje ubojitim, sarkastičnim i povremeno, krajnje bizarnim aluzijama.

Evo kako izgledaju neka od peckanja upućenih Moskvi vršioca dužnosti premijera Ukrajine.
„Ukrajinska jezička zajednica najveća je u Rusiji. Bilo bi potpuno prirodno da ukrajinski postane drugi zvanični jezik u Rusiji ili, na kraju, da bar ima neku vrstu specijalnog statusa. Istovremeno, tražimo od zvaničnika Rusije da otvore ukrajinske škole u toj zemlji”, kazao je Arsenij Jacenjuk tokom obraćanja prisutnima na konferenciji posvećenoj investicijama 2. aprila u Kijevu.

Tako se na neki način Jacenjuk podsmeva na račun stalnih zahteva Moskve da ruski postane drugi službeni jezik u Ukrajini. Takav ton kulminirao je u jednom saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslava, mada je očigledno da pojedine tvrdnje neće imati ko da čuje.

„Nažalost, u Rusiji se ništa ne menja“, kaže se u saopštenju od 30. marta, još „od vremena kada je veliki ukrajinski pesnik Ševčenko napisao u svojoj poemi ‘Kavkaz’: ‘Od Moldavije pa do Finske, svako, u svom govoru drži jezik za zubima‘.”

U sličnom, sarkastičnom duhu, Jacenjuk ne skriva “zabrinutost” zbog drastičnog smanjenja investicija u Rusiji i Moskvi zbog sankcija koje je uveo Zapad:

“Stvarno smo zabrinuti zbog naših suseda. Želimo im sve najbolje, nadamo se da će sa njima sve biti u redu, da neće ostati bez 65 milijardi dolara samo u prvom kvartalu i da će Masterkard i Viza normalno funkcionisati”.

Druga dva saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, oba od 28. marta, negiraju optužbe o maltretiranju etničkih manjina kao „otrovne insinuacije“ koje su izmislili ruski zvaničnici kao kompenzaciju „za svoj iskrivljen pogled na realnost.“

Ovaj diplomatski izliv strasti stigao je kao odgovor na lamentiranje Ministarstva spoljnih poslova Rusije „na potpuno ignorisanje interesa ruske jezičke zajednice u Ukrajini“.
Ruske diplomate optuživali su nove vlasti za represiju nad nemačkom, češkom, mađarskom i drugim manjinama u Ukrajini koje su, kako se tvrdi, „preplašene za svoje živote od kada su se direktno suočile sa zločinima ultranacionalista i neofašista.“

Dve strane su se oštro razračunavale i oko tvrdnji Rusije o masovnoj pojavi ultranacionalista i neonacista u Ukrajini.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova 25. marta je preporučilo Moskvi da prekine sa „širenjem beskorisne propagande“ i spreči rastući „fašizam, ksenofobiju i etničku diskriminaciju u Ruskoj Federaciji“.

Samo dan kasnije ono je objavilo popis slučajeva zločina iz mržnje koji su se događali po Rusiji i drugim regionima, tražeći od međunarodne zajednice da se pozabavi problemom nasilja.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije promptno je odgovorilo odbacujući, kako se tvrdi, te „neodogovorne i neutemeljene izjave“, optužujući Kijev da dopušta ekstremnim desničarima da „slobodno marširaju ukrajinskim gradovima, ističu fašističke simbole, slave Bandera i ostale poklonike fašizma i skrnave spomenike sovjetskih oslobodilaca.“

Rusija se osvrnula i na namere Ukrajine da angažuje strane stručnjake za bezbednost kako bi zaveli red u zemlji.

Takav potez bi, tvrdi se, pogazio ukrajinske zakone i pokazao „nesposobnost onih koji su se dograbili vlasti u Kijevu da osiguraju „minimum reda u zemlji i vlastitu bezbednost“.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova ljutito je odbacilo ovakve optužbe kao „novu laž koja“ se širi iz Rusije.

Ali, „mi se već polako navikamo na to“, dodaje se na kraju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG