Dostupni linkovi

Suzavac i vodeni topovi na protestu u Briselu


Između 30 i 40 hiljada demonstranata iz cijele Evrope prošlo je ulicama Brisela. Pri kraju protesta, u evropskoj četvrti gdje su smještene institucije EU-a, sukobili su se s policijom.

Dio demonstranta počeo je bacati razne predmete na policiju, koja je odgovorila vodenim topovima i suzavcem. Prema prvim informacijama, ima i povrijeđenih.

Pozivu su se odazvali sindikati iz svih zemalja članica, među njima i Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Na proteste je došlo i pedestak ljudi iz Hrvatske.

Cilj okupljanja bio je ponuditi novi put Evropi, bez štednje, ali s velikim ulaganjem za trajni rast i kvalitetna radna mjesta, prokomentarisala je Emanuela Bonacina, glasnogovornica Konfederacije koja je pozvala građane EU da 25. maja glasaju za kandidate koji će promijeniti način upravljanja EU-om.

"Naša poruka je jednostavna, ali je evropski dužnosnici ne žele čuti. Naša je poruka da njihova politika kao odgovor na finansijsku krizu nije dovoljna te je zapravo pogoršala društvenu i ekonomsku krizu. Naša je poruka da štednja ne funkcioše, objasnila je generalni sekretar Konfederacije Bernadette Segol.

Više od 26 miliona Evropljana je bez posla. Nezaposlenih ima 10 miliona više nego 2008., a u 18 od 28 zemalja EU-a realne plate su pale, ističu evropski sindikati.
XS
SM
MD
LG