Dostupni linkovi

Hejg: Treba imati spremne sankcije ako zatrebaju


Evropska unija mora da ima spremne oštrije sankcije prema Rusiji za slučaj da to bude neophodno, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Vilijam Hejg po dolasku na ministarski sastanak u Atini.

Kriza u Ukrajini je jedna od glavnih tema dvodnevnog neformalnog sastanka šefova diplomatije EU koji će takođe razgovarati o Siriji.

Zapadni lideri i ukrajinske vlasti zabrinuti su zbog nagomilavanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom nakon što je Rusija aneksirala ukrajinsko poluostrvo Krim.

"Veoma nam je važno da ostanemo snažni i jedinstveni oko sankcija koje smo uveli pojedincima u Rusiji i na Krimu i da budemo spremni na dalekosežne mjere ukoliko budu neophodne", rekao je Hejg i dodao da takve mjere neće biti donijete na sastanku u Atini.

Hejg je kazao da "nije trenutak za treću fazu sankcija, ali da one moraju biti spremne" zato što je, kako je dodao, "situacija i dalje veoma opasna".

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i bezbijednost Ketrin Ešton izjavila je da EU "veoma pomno prati šta se događa" na ukrajinsko-ruskoj granici.

"Zaista je veoma važno da Rusija pokaže da je ozbilja po pitanju smirivanja tenzija tako što će povući svoje snage", kazala je Ešton po dolasku na sastanak.

Šef grčke diplomatije Evangelos Venizelos insistirao je na tome da EU želi političko rešenje ukrajinske krize.

"Sankcije su sredstvo. Ali, za nas je cilj uvjek poštovanje međunarodnog prava", dodao je Venizelos čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom.
XS
SM
MD
LG