Dostupni linkovi

Meta:Jačati saradnju Kosova i Albanije


Predsjednik Skupštine Albanije Iljir Meta izjavio je da Kosovo i Albanija treba da nastave napore na daljem jačanju i produbljivanju odnosa.

Predsjednik albanske skupštine smatra da u tome značajnu ulogu imaju parlamenti.

Poslije susreta sa predsjednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasnićijem u Prištini, Meta je izjavio da njegova posjeta pruža mogućnost daljeg produbljivanja saradnje izmedju dva parlamenta i dvije zemlje u svim oblastima.

"Ovde smo i da jačamo mir i stabilnost cijelog regiona, ali istovremeno i dobrobiti građana naših zemalja", rekao je Meta.

On je istakao kako Kosovo i njeni građani imaju izuzetan značaj za Albaniju, "ne samo sa emocionalnog i istorijskog aspekta već i u okviru evropske perspektive dvije zemlje".

On je izražavajući podršku dijalogu između Kosova i Srbije istakao značaj što bržeg i potpunog rasformiranja svih ilegalnih struktura koje djeluju na Kosovu i pune integracije srpske zajednice u institucionalni život na Kosovu.

Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići je izrazio uvjerenje da postoje mogućnosti za dalje širenje i produbljivanje saradnje između dve zemlje i njihovih parlamenata.

Predsjednika Skupštine Albanije je primio i premijer Kosova Hašim Tači.

U okviru dvodnevne posjete Kosovu, Meta će obići i položiti cvijeće na grob bivšeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, u memorijalnom kompleksu i grobu Adema Jašarija i biti gost u selu Glođane, u opštini Dečane.
XS
SM
MD
LG