Dostupni linkovi

Protest protiv učlanjenja Crne Gore u NATO


Ulaskom u NATO, Crna Gora bi stekla nove neprijatelje jer bi ušla kao dio agresivne Alijanse u sukobe i razaranja, a jedino proglašenje vojne neutralnosti može spasiti mlade generacije od vihora budućih ratova, poručeno je na današnjem skupu koji je organizovala studentska asocijacija pokreta "Ne u rat – ne u NATO“.

Profesor Fakulteta političkih nauka, Filip Kovačević oponirao je tvrdnjama premijera Mila Đukanovića da je NATO najbolji i najisplativiji okvir za unaprijeđenje stabilnosti u Crnoj Gori i na Balkanu.

"To nije tačno. NATO je daleko od efikasnosti u svom djelovanju, nije uspio da zavede mir ni u jednoj državi.Zbog pogubnih odluka Vlade svi mi, kao poreski obveznici, smo već platili i više od deset miliona eura za ovaj vojni fijasko", kazao je Kovačević.

Taj novac je, smatra on, mogao biti uložen u obrazovni sistem.

NATO, dodao je Kovačević, nije najisplativiji oblik stabilnost.

"Vojna neutralnost opterećuje manje državni budžet, što pokazuje komparativni pregled vojnih budžeta u Evropi, među kojima i šest članica EU. To je činjenica koju Đukanović namjerno prećutkuje kada tvrdi da je ulazak u NATO uslov za ulazak u EU, što je neistina", poručio je on.

Prema riječima Kovačevića, NATO je faktor nestabilnosti.

"Potencijalnim ulaskom u NATO, Crna Gora bi stekla nove neprijatelje uključujući i tradicionalno-prijateljske države, jer bi ušla kao dio agresivne alijanse u nove sukobe i ratna razaranja", kazao je on.

Kovačević smatra da jedino proglašenje vojne neutralnosti može spasiti mlade generacije od vihora budućih ratova.

"Zato zajedno recimo Ne u rat, ne u NATO", poručio je on.

Novinarka Dijana Drobnjak pročitala je izvod iz dnevnika, koji je pisala 1999. godine, u vrijeme NATO bombardovanja SRJ.

Skupu ispred spomenika Svetom Petru Cetinjskom u Podgorici su prisutvovali i poslanici opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević i Slaven Radunović, kao i portparol Nove srpske demokratije, Jovan Vučurović.

Studenti su nosili transparente "Stop America", "Ne u rat ne u NATO", "NATO is war machine", "Dr Savo Kentera", "Mir za mir" i "24. mart 1999. - ne zaboravi".
XS
SM
MD
LG